Sabraaž (pr.k. sabrage) on visuaalselt kõige efektsem tehnika šampanja- või muu vahuveinipudeli avamiseks. Algselt tehti seda ratsaväelaste saablitega (pr.k. sabre). Tänapäeval kasutatakse pudeli avamiseks spetsiaalselt valmistatud sabraažimõõkasid, et näiteks tähistada mõnda olulist sündmust- võitu, juubelit, pulmapidu, uusaasta saabumist jne.
Teadaolevalt sai sabraaži rituaal alguse juba Napoleoni aegadest kui ta külastas oma ratsaväega (husaaridega) Prantsusmaa aristokraatide valdusi. Soovides tähistada arvukaid võite šampanjaga, oldi nii kärsitud, et avati šampanjapudeleid saablitega. Ohvitserid ei mallanud tol ajal kombe kohaselt pitseeritud ja nööritud pudeleid lahti harutama ja nii otsustatigi pudelitel "kaelad maha lüüa".
Esimene turvaline ja kena välimusega sabraažimõõk müüdi 19.sajandi lõpus. See valmistati Prantsusmaal Laguiole küla sepikojas, mis tol ajal oli spetsialiseerunud peamiselt erinevate nugade tootmisele.
Ka tänapäeval valmistab ettevõte laialdaselt sarnaseid tooteid, ja mitmed neist kuuluvad enamuse sommeljeede ning tõeliste vahuveinisõprade tavapäraste tööriistade hulka.
NB! Selleks, et sabraaži turvaliselt ja kaunilt sooritada, tuleb teada mõningaid põhitõdesid. Tutvumiseks soovitame vaadata Läti tippsommeljee Agnese Gintere toredat ja õpetlikku videot YouTube kanalilt.
https://www.youtube.com/watch?v=U-F_h3JCRzg