Château Vignelaure Rouge Côteaux d’Aix-en-Provence 2015

34,00 €
Veinid, Punased, Provence
SKU
VIGP15
Laos
Château Vignelaure Rouge Côteaux d’Aix-en-Provence 2015, 75cl, 14%


Riik / regioon:
Prantsusmaa, Provence

Stiil:
Kuiv punane vein. Elegantne, kompleksne.

Marjasordid:
70% Cabernet Sauvignon, 40% Syrah.

Valmistamine:
Käsitsikorje, marjade purustamine. Fermentatsioon koos matseratsiooniga roostevabast terasest anumates. Arendamine 23 kuud tammevaatides.

Toidusoovitus:
Ulukilihad, metssea hautis, grillitud punased lihad, burgundia pada, pardi rinnafilee, poolkõvad
juustud.

Serveerimine:
Temperatuur 17-18 °C, Bordeaux punase veini pokaal. Enne serveerimist dekanteerida ja aereerida 1h vältel.

Säilitamine:
Kuni 25 aastat.

Hinnangud:
Robert Parker 93/100, Decanter 92/100

Tootjast: Esimene tõsine maamärk Provence punaveinide esiletõusus pandi paika aastal 1962. kui Bordeaux Haut-Médoc piirkonna 3éme Grand cru classé veinimõisa Château La Lagune omanik Georges Brunet puhkas suvel Provence’s ja armus ära ühte pisut räämas ja halval majanduslikul järjel olevasse veinimõisasse. Selleks oli Coteaux d’Aix-en Provence piirkonnas Riansi linnakese lähistel paiknev 40 ha viinaaedadega Château Saint-Estéve. Ta ostis selle maja ära ja nimetas selle oma lemmiku poeet Francesco Petrarca muusa Laure järgi Château Vignelaure’ks. Selgus, et kohapeal viljeletavad marjasordid ei anna tulemuseks sellist veini, nagu bordoo superstaar lootis ja ta ostis terve hunniku Cabernet Sauvignon’i ja Merlot’ istikuid ja juuris pea kõik Carignan’i, Tibouren’i, Cinsault’, Castet’, Manosquin’i jt kohalike sortide istikud välja. Maja peamise veini, mis koosnes ca 70% Cabernet Sauvignon’i veinist, millesse oli segatud ka Syrah’d ja Grenache’i 1970. aastakäik saavutas Pariisi rahvusvahelisel veinikonkursil kuldmedali, mis oli esmakordne toonases Provence punaveinide ajaloos.
Pärast raskelt haigestumist, andis Georges Brunet veiniteo Vignelaure’s edasi legendaardsele veinimeistrile Eloi Dürrbach’ile, kellest sai maja tähtsaim figuur järgmisteks aastateks.
Tänaseks on Vignelaure omanik rootsi juurtega taani oksjoniärimees Bengt Sundström. Ekspordiks läheb umbes 50% mõisa toodangust ja Vignelaure veine võib leida üle 30 Michelin’i Star’iga pärjatud restorani veinikaartidelt üle kogu maailma.
Write Your Own Review
Arvustatav toode:Château Vignelaure Rouge Côteaux d’Aix-en-Provence 2015
Sinu hinnang