Sissejuhatus Crémant'i

Sissejuhatus Crémant'i

Crémant on vahuvein, mida toodetakse Prantsusmaa erinevates piirkondades sama traditsioonilise meetodiga nagu šampanjat. Seda nimetatakse sageli "piirkondade šampanjaks", kuna seda toodetakse sarnasel viisil ja see on võrdselt maitsev. Kuigi see pole nii kuulus kui šampanja, on Crémant aastate jooksul populaarsust kogunud tänu oma taskukohasele hinnale ja suurepärasele maitsele.

 

Crémanti ajalugu

 

Crémant’i päritolu võib ulatuda 19. sajandisse, mil Prantsusmaal Champagne’i piirkonna veinimeistrid hakkasid traditsioonilisel meetodil vahuveine tootma. Teised Prantsusmaa piirkonnad hakkasid aga peagi oma vahuveine tootma, sealhulgas Burgundia, Loire, Alsace ja Jura. Neid veine valmistati samal traditsioonilisel meetodil nagu šampanjat, kuid šampanjaks ei tohtinud neid nimetada, kuna neid ei toodetud Champagne'i piirkonnas.

1975. aastal kehtestati uus Prantsuse veiniseadus, millega loodi uus vahuveinide kategooria nimega Crémant. See võimaldas teiste piirkondade veinivalmistajatel toota vahuveine traditsioonilisel meetodil ja märgistada need Crémant'iga, kui need vastavad teatud nõuetele.

 

Crémanti tootmine

 

Crémanti toodetakse traditsioonilisel meetodil, mida tuntakse ka kui méthode champenoise. See hõlmab sekundaarset kääritamist, mis toimub pudelis, mis tekitab veinis mullid. Vein kääritatakse esmalt roostevabast terasest mahutites, seejärel villitakse pärmi ja suhkru seguga, mis käivitab teise käärimise. Seejärel laagerdatakse pudeleid settel vähemalt 9 kuud, mis lisab veinile keerukust ja sügavust.

Crémanti valmistamiseks kasutatavad viinamarjad varieeruvad olenevalt piirkonnast. Burgundias valmistatakse Crémant Chardonnay, Pinot Noiri ja Gamay viinamarjadest, Loire’is aga Chenin Blanci ja Cabernet Franci. Alsace'is kasutatakse Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling ja Chardonnay, samas kui Juras kasutatakse Savagnin ja Chardonnay.

 

Maitsmise märkmed

 

Crémant on tuntud oma õrnade mullide ja karge happesuse poolest. See on kuiv vein, mille maitsed on rohelised õunad, tsitruselised ja mõnikord ka pirnid. Olenevalt piirkonnast võib Crémant olla erineva maitseprofiiliga. Näiteks Crémant de Bourgogne on tuntud oma lilleliste nootide ja mineraalsuse poolest, Crémant d'Alsace aga puuviljasuse ja külluse poolest.

 

Toidupaarid

 

Crémant on mitmekülgne vein, mida saab kombineerida erinevate toiduainetega. See on suurepärane valik aperitiivide, mereandide, linnuliha ja kergete salatite jaoks. See sobib hästi ka juustuga, eriti kitsejuustu ja brie-ga.

 

Kokkuvõte

 

Crémant on suurepärane alternatiiv šampanjale, pakkudes sama kvaliteeti ja maitset soodsama hinnaga. See on mitmekülgne vein, mida saab nautida eraldi või koos toiduga, mistõttu on see suurepärane valik igaks puhuks. Kui soovite proovida midagi uut, on Crémant kindlasti proovimist väärt.

Seotud tooted