Meie Loire oru pärlid

Novembrikuu lõpus käisime koos oma parimate klientidega külas Loire Oru veinimõisates. Külastasime selle piirkonna häid koostööpartnereid, kelle toodangut võib julgelt nimetada tõelisteks pärliteks. Maitsesime hetkel müügis olevate aastakäikude veine ja meile toodi keldrist degusteerimiseks ka vanemate aastakäikude nesteid, et tekiks hea arusaam nende veinide arengupotentsiaalist.

 

Domaine Huet

 

Domaine Huet on peamiselt lihtsamaid ja kergemaid massiveine tootva Vouvray alampiirkonna tõsine liider. Vouvray’s tehakse ainult valgeid veine Chenin Blanc marjasordist. Kui enamus tootjaid valmistab üldjuhul üsnagi soodsa hinnaga igapäevaseid kergeid veine, siis Huet’ kontseptsioon on pakkuda kõrgeimat kvaliteeti. Veinimeister Noël Pinguet järgib kõiki orgaanilise ja biodünaamilise veiniviljeluse reegleid ja soovib oma meistriteostes edasi anda kõiki puhtaid elemnte, mida tema viinaaedade terroir pakub. Veine tehakse 3-s mõisale kuuluvas viinaaias kasvavatest marjadest  – Le Haut-Lieu, Le Mont ja Clos du Bourg. Alati kirjutatatakse etiketile viinamäe nimi, kust marjad pärinevad. Erinevate aedade marju omavahel ei segata. Tehakse mitu erinevat korjet ja seeläbi saadakse erineva suhkrusisaldusega virded, millest kääritatakse kas kuiva, poolkuiva või magusat veini. Lisaks valmistatakse ka traditsioonilisel meetodil vahuveini – Vouvray Pétillant.

Meid võttis vastu mõisa omanik Sarah Hwang. Ta tegi meile väga informatiivse keldrituuri ja seejärel professionaalse degustatsiooni kõikidest mõisas toodetavatest veinidest.
USA üks kuulsamaid veinikirjanikke Mike Steinberger on selle mõisa tegemiste kohta öelnud: "Domaine Huet - see tähendab maailma "neetult" parimaid Chenin Blanc'i veine".

 

Domaine Laporte

Domaine Laporte on Sancerre alampiirkonna tõusev Täht !  2003. aastal müüs Laporte pere oma mõisa piirkonna ühele kõige tuntumale tegijale - Domaine Henri Bourgeois'le. Ehitati uus ja ülimodernne veinikoda, kus orgaanilise- ja biodünaamilise põllumajanduse reegleid järgides, toodetakse suurepäraseid Sancerre ja Pouilly-Fume tähistega tippveine. Veinimeister Cédric Bourgeois tegutseb edukalt mõlema mõisa veinikeldris. Valmistatakse peamiselt valgeid veine Sauvignon Blanc marjasordist, aga ka pisut roosasid ja punaseid veine Pinot Noir’st. Sarnaselt Domaine Huet veinimõisale, on põhirõhk terroir omaduste edasiandmisel veinidesse ehk siis veinid peamiselt valmistatakse ühe veiniaia marjadest. Sancerre aladel tehakse üheaia veine Le Rochoy ja Les Royaux põldude viinamarjadest. Poully-sur-Loire külas tehakse Pouilly-Fumé tähisega veine Les Duchesses ja Beaussopet viinaaaedade marjadest.

Meid võttis vastu mõisa ekspordidirektor Aurelien Cadoux, kes rääkis maja tegemistest ning korraldas väga kena degustatsiooni mõisa eri aedade ja aastakäikude veinidest.

Tunnustatud ajakiri "Wine & Spirits" valis 2017. aastal Domaine Laporte'i maailma 100 parima veinitootja hulka.

Leiate ülaltoodud veinimõisate veinid ja tootekirjeldused meie informatiivsest e-poest!