Matseratsioon

Matseratsioon on purustatud viinamarjakestade leotamine veinis pikema aja jooksul. Seda protsessi kasutatakse koortest maitsete ja värvi eraldamiseks, samuti tanniinide pehmendamiseks. Sõltuvalt veinisordist võib leotamine kesta mõnest tunnist mitme nädalani. Matseratsiooni pikkus varieerub sõltuvalt viinamarjasordist, soovitud veini stiilist ja veinivalmistaja eelistustest. Selle aja jooksul eraldavad viinamarjakoored veini erinevaid ühendeid, mille tulemuseks on rikkalikum ja keerulisem maitse. Lisaks annab pikaajaline kokkupuude kestadega veinile ka sügavama värvi. Lõpuks aitavad kestades olevad tanniinid veini stabiliseerida, pakkudes struktuuri ja pikaealisust. Seega on leotamine kvaliteetse veini valmistamise võtmesamm. Valgete veinide leotamise aeg on tavaliselt lühem kui punastel veinidel, kuna liigne kokkupuude koorega võib põhjustada liiga tanniinse veini. Katsetamine on matseratsiooni puhul võtmetähtsusega, kuna selleks pole õiget või valet viisi. Oluline on leida see, mis teie ja teie veini jaoks kõige paremini sobib. Tervist!