CO2

Süsinikdioksiid (CO2) on värvitu lõhnatu gaas, mida leidub Maa atmosfääris. Seda toodetakse fossiilkütuste, nagu kivisüsi ja nafta, põletamisel ning see satub atmosfääri ka selliste looduslike protsesside kaudu nagu hingamine ja vulkanism. CO2 on oluline kasvuhoonegaas, mis tähendab, et see aitab hoida soojust atmosfääris ja säilitada Maa temperatuuri. CO2 taseme tõus atmosfääris põhjustab aga Maa temperatuuri tõusu enneolematu kiirusega, mis toob kaasa kliimamuutuse. Seetõttu on oluline vähendada meie sõltuvust fossiilkütustest ning leida viise süsinikdioksiidi kogumiseks ja säilitamiseks.

Veinitööstuses kasutatakse CO2 vahuveinide tootmisel ja see mängib rolli ka veini kääritamisel. Käärimise käigus muudab pärm viinamarjamahlas sisalduva suhkru alkoholiks ja süsihappegaasiks. Gaasimullid väljuvad veinist, võttes endaga kaasa mõned aromaatsed ühendid, mis aitavad kaasa veini maitsele ja aroomile. Seetõttu on traditsiooniliste meetoditega valmistatud veinil üldiselt keerukamad maitsed ja aroomid kui kaasaegseid tehnikaid kasutades valmistatud veinil. Süsinikdioksiidi kasutatakse ka veini säilitamiseks. Suurendades rõhku veinivaadis takistab CO2 hapniku sisenemist veini ja selle riknemist. Nendel põhjustel on CO2-l oluline roll nii veini valmistamisel kui ka nautimisel.