Vin Jaune

Vin Jaune on ainulaadne Prantsuse vein, mida on toodetud Prantsusmaal Jura piirkonnas alates 16. sajandist. See on oksüdeeritud vein, mis on valmistatud kohalikest viinamarjasortidest ning on saanud kuulsaks oma erilise maitse ja aroomi poolest. Vaatame seda erilist veini ja selle valmistamist lähemalt.

Vin Jaune valmistamise protsess
Vin Jaune on valmistatud viinamarjasordist Savagnin, mis on pärit Jura piirkonnast. Seda kääritatakse kuus aastat tammevaatides, mis jäetakse oksüdeerumiseks avatuks. See oksüdatsiooniprotsess annab Vin Jaunele erilise kuldse värvuse ja pähklise maitse. Samuti aitab see säilitada veini pikka aega – kuni 100 aastat! Tegelikult on mõned Vin Jaune pudelid teadaolevalt üle 200 aasta vanad.

Kunagi eksporditi Vin Jaune'i üle Euroopa, kuid tänapäeval on see väljaspool Prantsusmaad suures osas tundmatu. See on saanud kohalike seas populaarseks tänu oma ainulaadsele maitseprofiilile ja pikale säilivusajale, kuid väga vähesed inimesed väljaspool Prantsusmaad on seda kunagi maitsnud. Kuna aga rohkem veinitootjaid hakkab katsetama erinevate oksüdeeritud veinide stiilidega, võib see lähiaastatel muutuda.

Vin Jaune ainulaadne maitseprofiil
Vin Jaune’l on intensiivselt pähkline aroom, mille ninas on tunda mandleid ja kreeka pähkleid. Maitselt on see magusa maitsega, kuid mitte lõhnava maitsega, lõhnades on kärgstruktuuri ja kuivatatud puuviljad, nagu aprikoosid ja viigimarjad. Viimistluses on tunda ka martsipani ja karamelliseeritud pähkleid. Maitsete kombinatsioon teeb sellest uskumatult keeruka veini, mis sobib hästi mereanniroogadega, nagu kammkarbid või homaari saba, aga ka tugevate juustudega nagu Comté või Gruyere juust.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Vin Jaune on uskumatult ainulaadne Prantsuse vein, mida on Jura piirkonnas toodetud alates 16. sajandist. Selle iseloomulik kuldne värvus ja intensiivsed pähklised maitsed eristavad seda teistest veinidest nii keerukuse kui ka maitserikkuse poolest. Kuigi praegu on see populaarne vaid Prantsusmaal, võiks rohkem veinitootjaid hakata tulevikus oksüdeeritud veinidega katsetama, mis võib viia selle ainulaadse stiili tuntuse suurenemiseni kogu maailmas.